Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Ergenlikte Anne Babanın Görevleri

Ergenlikte Anne Babanın Görevleri

Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Gerek fiziksel gerek sosyal ve psikolojik değişimler genci zorlar ve yeni duruma adapte olması zaman alır. Bu süreçte ebeveynin gencin döneme has yaşayabileceği sıkıntılarla ilgili donanımlı olması gence güven verir ve anne babayı da yaklaşımlarında daha sabırlı kılar.

Bu bağlamda anne baba olarak yapmamız gerekenlere bakarsak;

A) KENDİMİZİ ÇOCUK YETİŞTİRMEYLE İLGİLİ GELİŞTİRMELİYİZ

Çocuk yetiştirmek emek ve özen ister. Yaşama yeni başlayan ergenimize yaklaşımlarımızın nasıl olması gerektiği hakkında bilgilenmemiz onun bu süreci daha sağlıklı atlatmasını ve gerek sosyal yaşamında kişilerarası ilişkilerinde gerekse ilgilendiği yaşam alanlarında daha başarılı olmasına katkı sağlayacaktır.

B) KENDİ KİŞİSEL GELİŞİMİMİZE YATIRIM YAPMALIYIZ

Ebeveyn olarak her şeyden önce kendimizi gerçekleştirme yolunda sorumlu davranıp kendi ilgi ve kişisel gelişimimize yatırım yapmalıyız. Gelişime açık bir ebeveyn çocuğuna güven verir ve bu anlamda doğru bir rol model olur. Çünkü ebeveynin bu noktadaki güçleri çocuğa güven vermekte;gençler anne babalarının kendilerine bakmalarından mutlu olmaktadırlar.

C) KENDİMİZİ TANIMALI VE İFADE ETMELİYİZ

Kendi kişilik özelliklerimizi, hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi doğru tespit edip ifade etmemiz; yaklaşımlarımızda eksik ve hatalı yanlar olduğunda kabul etmeye açık olmamız ve bunu itiraf etmemiz, çocukla paylaşmaktan çekinmememiz ergenin gözündeki güvenilirliğimizi arttıracak ve rol model olarak objektif ve dürüst bir kişilik geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

D) EVDEKİ DÜZEN VE DİSİPLİNİ SAĞLAMALIYIZ

Ev içindeki kuralları koyarken çocuğumuzun dönemine uygun şekilde belirlememiz ve kurallar koyulurken onun da fikrini alarak karara ortak etmemiz uygulama noktasında kolaylık sağlar ve çocuğun kişiliğine gösterilen saygı sebebiyle olumlu benlik algısı geliştirmesine destek olur.

E) ÇOCUĞUN TEMEL BAKIM İHTİYAÇLARINI VE MAKUL İSTEKLERİNİ KARŞILAMALIYIZ

Çocuğun her istediğinin yapılması çocukta ben-merkezli bir yapı oluşturur ve doyumsuz bir ruh hali yaratır. Hiçbir şeyden mutlu olmaz. O yüzden temel bakım ihtiyaçlarının yanında bütçemize ve duruma uygun olan ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu noktada içsesimizin rehberliğine ihtiyaç duyabiliriz. O bize uygun olanları gösterecektir. Karşılayamadığımız durumlar olduğunda gerekçeleriyle izah etmemiz ona olan saygımızı ve iyi niyetimizi ortaya koyacaktır.

F) GEREKTİĞİNDE BİR UZMANDAN YARDIM ALMALIYIZ Eğer durumla baş edemediğimizi hissediyor ve ne yapılması gerektiği konusunda yolumuzu bulamıyorsak konuyla ilgili bir uzmandan yardım almalıyız. Bütün bu yaklaşımlarda unutmayalım ki; çocuğumuz uygun duruşumuz ve desteğimizle çok daha sağlıklı ve güçlü bir kişilik geliştirecektir.

Hilal Usta        
Uzman Klinik Psikolog