Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Bir İçe Dönüş Yöntemi: MEDİTASYON

Meditasyon, sıklıkla duyduğumuz bir içe dönüş yöntemi; gittikçe önemi anlaşılmakta ve bununla ilgili yapılan çalışmaların sayısı artarak daha geniş kitleler tarafından uygulanan bir yöntem haline gelmekte.

Meditasyonla amaçlanan iç huzuru yakalayarak dingin özümüze ulaşmak ve bütünlüğümüzle kavuşup evrensel enerjiyle temasa geçerek o muhteşem gücü içimizde hissetmektir.

Düzenli meditasyonun kişiye fiziksel ve psikolojik açıdan pek çok faydası bulunmaktadır;

– Meditasyonla kişinin zihinsel karışıklığı sona erer ve konsantrasyon yeteneği artar

– Meditasyon sinirleri yatıştırır ve kişinin stresini azaltır. Böylece kişi, yaşamsal zorlukları abartmadan olduğu haliyle algılar ve çözüm yollarına bakar.

– Kişi daha odaklı düşünebildiği için iş başarısında artış meydana gelir ve kişinin özgüvenini pekiştirir.

– Sakin olması sayesinde ilişkiler konusunda kişiye pozitif ivme sağlar.

– Biliyoruz ki, sağlıklı zihin bedene de olumlu yansır. Meditasyon sayesinde kişi zihin sağlığıyla birlikte bedensel sağlığına da kavuşur. Hastalık riskini önlemede destekleyici etkisi bulunmaktadır.

– İçe dönüş sayesinde kişi kendini daha iyi tanır ve anlar; böylece yaşamda daha doğru tercihler yapar ve kendi potansiyeline uygun adımlar atar.

NASIL YAPILIR ?

Meditasyonu, kendinizi rahat hissedeceğiniz, sessiz sakin bir ortamda yapmalısınız. Kimse tarafından rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman dilimini seçmeniz önemli. Fonda size iyi gelen sakinleştirici bir müzik kullanabilirsiniz. Ayrıca mum ve hoş, hafif kokulu bir tütsü gibi, sizi dinginleştirecek şeylere de meditasyon esnasında yer vererek ritüelinizi zenginleştirebilirsiniz.

Meditasyon esnasında zaman zaman düşünceleriniz günlük akıştaki olaylara ve kişilere dağılabilir. Kendinizi böyle bir durum içinde yakaladığınızda panik yapmadan ve kendinize kızmadan, sakince yeniden düşüncelerinizi olması gereken yöne çevirin ve uygulamaya devam edin. Gün geçtikçe düşüncelerinizi ve zihninizi yönetmede ustalaştığınızı göreceksiniz.

Her işte olduğu gibi meditasyondan gerçek anlamda faydalanabilmek için onu istikrarlı bir şekilde uygulamak şarttır. Bu sayede onun olağanüstü katkılarını yaşantımızda deneyimlemeye açık hale geliriz.

Şifalar olsun..!

SİZİN İÇİN BİR KAÇ MEDİTASYON UYGULAMASI ÖRNEĞİ ;

DÜŞÜNCELERİ İZLEME YOLUYLA MEDİTASYON

Yavaşça dikkatinizi tüm görüntülerden ve seslerden uzaklaştırın ve düşüncelerinizi gözlemleyin. Düşüncelerinizi durdurmaya çalışmayın; gözlemci olun; yargılamadan ve düşüncelerinizle birlikte sürüklenmeden, düşüncelerinizi yalnızca izleyin.

NEFESİ İZLEME YOLUYLA MEDİTASYON

Nefes alırken nefesin geliş ve gidişini izleyin. Burada önemli olan nefes alma işleminde yer almadan sadece nefesi izlemektir. Bakın bakalım; nefes aldığınızda en çok dışarıdan aldığınız havanın burnunuzdan girişini mi yoksa nefesin karnınızdaki hareketini mi fark ediyorsunuz. Nefesinizi nerede fark ettiyseniz orada kalın ve nefesinizin geliş gidişini izleyin. Dikkatiniz düşüncelerinize dağıldığında yeniden nefesinize dönün ve ona odaklanın.

MANTRA KULLANARAK MEDİTASYON

Diğer bir yöntemde, zihni sakinleştirmek için mantra kullanmaktır. Sürekli mantrayı söylediğinizde düşüncelerinizin hızı azalacaktır. Ve kendinizi daha huzurlu hissetmeye başlayacaksınız. O düşüncenin farkındalığı içinde mümkün olduğunca uzun kalın. Zihninize gelen, dikkatinizi dağıtabilecek diğer düşünce veya anılarla mücadele etmeyin. Onların geçip gitmesini izleyin ve kendinize geri dönün ve “Ben huzurlu bir varlığım” deyin.

MUMLA MEDİTASYON

Yanan bir mumun önüne oturun ve dikkatinizi mumun yanan alevine odaklayın. Dikkatiniz dağıldığı anda yeniden mum alevine konsantre olun.

HAYAL YOLUYLA MEDİTASYON

Rahat bir pozisyonda oturun veya uzanın ve dikkatinizi nefesinize odaklayın. Daha sonra içinde sizin de yer aldığınız huzurlu ve mutlu bir manzara hayal edin. Düzenli bir nefes ritmi oturtun ve bu huzurlu manzarayı mümkün olduğunca çok ayrıntı ile doldurmak için hayal gücünüzü kullanın.

SAYARAK MEDİTASYON

Rahat bir şekilde oturun ve içinizden yavaş yavaş ona kadar sayın. Her bir rakam üzerinde durun ve odaklanın. Dikkatinizin dağıldığını hissederseniz yeniden 1 rakamına dönün ve baştan saymaya başlayın.

Hilal Usta        
Uzman Klinik Psikolog